Cara on alkanut treenatessa lipoa huuliaan niin, että sen on huomannut itseni lisäksi treenaajamme Sari ja pari kaveria.
Puntaroidaanpa/kerrotaanpa miksi ja mistä johtuen (mahdollisesti) tämä käytös on peräisin ja vaikuttaako se jotenkin koiran maailmankuvaan:
Mistä tämä käytös johtuu?Kun koira lipoo huuliaan on siihen monia erilaisia mielikuvia ja jopa syitä.
Koira voi olla useimmiten hermostunut, se yrittää rauhoitella itseään tai omistajaa (tässä tapauksessa ohjaajaa). Koira nuolaisee kuonoaan/huuliaan useaan kertaan. Koira voi tarjota tätä elettä jos yrität siirtää nopeasti koiraa, lähestyt koiraa nopeasti, puhut koiralle eikä se ymmärrä mitä sanot, tai vaikkapa toruessa koiraa. Koirat voivat lipoa kuonoon tai huuliaan esimerkiksi ohitustilanteissa, tai jos kommennat koiraa, jolloin se siis pyrkii rauhoittamaan tilannetta tällä eleellä.
Kipu voi olla myös yksi huulien ja kuonon lipomisen oire. Tällöin puhutaan kipuun liittyvistä negatiivisen käyttäytymisen muutoksista.
Koira ei osaa kertoa mihin sitä koskee joten se reagoi tilanteeseen eleillä joita on hyvä tarkkailla. Koira saattaa läähättää ja lipoa huuliaan, tai nuolla vaikkapa tassujaan jos sitä esimerkiksi närästää, sitä särkee johonkin paikkaan. Tassuja nuollessa nyrkkisääntö on että tarkista selkä, sillä koira heijastaa selkä kipunsa useimmiten tassuihinsa.
Lipominen voi olla myös opittu tapa, jolla koira kuvittelee saavansa herkun nopeasti ilmoittaessaan että 'kyllähän tuo maistuisi' (kerjääminen).
Miten reagoida?
Lipomisen syy kannattaa selvittää. Ei kuitenkaan kannata alkaa liikaa miettiä ja tutkailla, ei siinä mene kuin järki..
Mielenrauhan ja mahdullisten kiputilojen poissulkeminen ja selvittäminen on aina tervettä toimintaa.
Hermostuneen koiran mielialaan reagoidaan rauhoittumalla ensin itse.
Tutki käyttäydytkö joissain tehtävissä esimerkiksi treenatessa yli innokkaasti, tai agressiivisesti. Tällöin koiran on ns. pakko rauhoitella sinua, jotta rauha säilyy ja koira saisi palkkansa.
Jos epäilet että koiraan koskee, selvitä aristaako koira jotain kohtaa kropassaan, kokeile rohkeasti. Älä aristele painella jalkojen lihaksia ja selkää. Koira ilmoittaa parhaiten kohdan johon koskee kääntymällä sinua kohti, vinkaisemalla tai lipaisemalla huuliaan katse naulittuna sinuun. Ei siis mitään kurnuutus painelua vaan tasainen kosketu :)
Jos epäilet koiran vain kerjäävän ruokaa, yritä palkata koira useammin, ainakin aluksi. Pikku hiljaa voit jättää namin käyttöä vähemmälle ja lopuksi antaa palkan vasta koko suorituksen jälkeen, vaikka kerralla. Itse suosin palkkauksen käyttöä ensiin runsaammalla kädellä, ja lopuksi suoritetaan koko rata ja maalissa koira saa himppu enemmän namia, sillä onhan se tehnyt enemmän töitäkin kuin pätkittäin palkatessa.
Onko siitä haittaa?
Selvitä mistä lipominen johtuu. Stressaavan koiran lipomiseen on helppo tarttua tutkailemalla ensimmäiseksi omaa käytöstää. Kipeä koira kannattaa käyttää eläinlääkärillä, mikäli ei itse osaa koiran terveyden tilaa / kipua parantaa. Usein lihas- ja sisäelimiin kohdistuvat kivut ovat juuri tällaisia 'hiljaisia', mutta eleellisiä.
Saako koira lipoa huuliaan treenatessa/kilpailuissa?
Saa, miksei saisi? Se ei häiritse suoritusta (paitsi jos itse teet siitä häiriön itsellesi jolloin se säteilee koiraasi). Tuomarit eivät siitä kommentoi, tai no varmaan keskenään saattavat huomata tai tulla suullisesti asiasta mainitsemaan mutta ei se tulokseen vaikuta.
Miksi Cara lipoo huuliaan?
Ensisijaisesti uskon, tiedän ja koen että Cara lipoo huuliaan koska:
Sen selkä oireilee. Se nuolee myös tassujaan kun selkään koskee. Silloin tiedän että on aika venytellä selän lihaksia ja valella koira ennen nukkumaan menoa arnikalla. Pitkään makoileminenkin johtunee selän jumeista.
Ja Cara on ahne. Kana on tehnyt Carasta lipojan. Vaihdettiin namit nakeista keitettyyn kanaan ja sepäs olikin paljon parempaa kuin suolainen nakki! Naminami. Palkan kun saa nykyään vasta radan loputtua, ei jokaisella kyltillä :)
Tähän postaukseen hain tukea omalle tiedolleni www.kennellitto.fi & www.taitoatassuihin.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti