keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Stuviittikiteet are back

Lähdin näyttämään Caraa EHELiin maanantaina kohtutulehduksen pelossa.

Pissaaminen on ollut hiukka vaikeaa, koira hakee paikkaa pitkään ja nostaa jalkaa urosmaisesti ensimmäisen pisun jälkeenjoka useimmiten kestää, ja kestää. Juoksujen 'puutteen' vuoksi olin aikalailla varma että jokin on nyt pielessä.. Samoin Caralle kävi pieni accident loppu viikolla kun säikähti kissan kaatamaa kiipeilypuuta juuri hypätessään itse sohvalta alaspäin ja oli ns. lennossa koittanut palata takaisin sohvalle miehen viereen. En itse ollut paikalla mutta ukko kertoi tämän ja sanoi että sen jälkeen Cara oli hetken aikaa tärissyt ja ei suostunut ulkona pissaamaan.

Päästiin Marja-Leenalle illalla. Olemme olleet hänen 'hoivissaan' kerran aiemmin silmätulehdusta tsekkailemassa ja olin todella tyytyväinen siihen kuinka saatiin kaikki testit jopa pyytämättäkin. Ei tarvinnut kinuta tulehdusarvojen ottoa niinkuin yleensä..

Pissanäyte otettiin matkalla lekurille, huomasin heti että on melko sakeaa pisulia ja jokseenkin tummemman keltaista. Marja-Leenan nakutellessa konetta Cara oli todella reipas ja pirteä oma itsensä.
Nostettiin Cara pöydälle ja napatiin verinäyte tulehdusarvoja varten ja koska pelkäsin kohtutulehdusta/märkäkohtua otettin vielä papa -näyte.
Käytiin myös vatsaontelon röntgenissä virtakivien pois sulun/kohdun laajentumisen poissulkemiseksi. Pääsin ekaa kertaa kuviin mukaan koska Caraa ei rauhoitettu, oli iha jees. Lekuri vain kysyi niin töksäyttävästi että 'nii et ole raskaana' kun ensin oli tiedustellut tahdonko auttamaan hoitajaa kuvien kanssa :D

Pisunäytteessä ei löytynyt tulehdusta, pH kuitenkin korkea (9) ja lisäksi sakkatutkimuksesta löytyy struviittikiteitä.
Papa -näytteessä ei myöskään tulehduskuvaa, mutta solukuvan perusteella Caran kiima olisi alkamassa parin viikon päästä = ???!!! en oikein tajunnut tätä koska koira tiputti tosi pienet veret pari viikkoa(?) sitten ja nyt ne kuitenkin on vasta alussa vai häh, mutta mene ja tiedä..
Verien tulehdussoluissa ei ollut mitään huomioitavaa.
Röntgen kuvissa kaikki normaalia, puhdas 'kaunis' kohtu ja vatsaontelossa ei huomauteltavaa. Kakkaa oli vaan tulollaan ja paljon, heh

Struviittikiteet siellä taas kirvelee ja jalan nostelu merkkailulle ennen kiimaa ominaista. Pelkäsin että sillä olisi oikeasti paikat rikki. :( Oon niin vainoharhainen tämmöisissä kun takaraivossa kummittelee yhä Papun märkäkohtu vuodelta 2009. Kissankiipeilypuu -tapaturma oli ilmeisesti vaikuttanut vain selän lihaksiin jotka olivat hermostoperäisesti lukkiutuneet mutta saatiin ne auki jumppaamalla ja käymässä hiekkamontulla treenailemassa ylös-alas-ylös kiipeilyä.

No Cara aloitti nyt Urinaid -lääkityksen jolla koitetaan pissalaimentaa normaaliin pH arvoonsa jolloin kiteet poistuvat asap.
Olin aluksi kiukkuinen siitä että 'noni nyt me taas joudutaan syömään sitä helkkarin nappulaa' mutta EI kuinka ollakkaan! Kun käy kokeneemmalla lekurilla niin hän iskee meille lääkkeet EI dieettiruokaa, joka Marja-Leenan sanojen mukaan ole vaadittavaa jos lääkekuuri hoitaa hommansa! Kiitoskiitoskiitos..! Dieettiruoka tulee vastaan vasta, jos pissa ei lähde laimentumaan tai uusiutumisen riski on yhä voimassa.
Saatiin myös Rheumocam kipulääkettä mukaan jos selkä tuntuu vielä pahalta tai jos kivut uusiutuvat, sitä on kyllä hyvä olla kaapissa pikku tipan verran!

Ainoaksi tehtäväksi saatiin ruoan suhteen raa'an modifikointi, jota tässä ollaankin tutkittu hyvän aikaa. Netistä ei kuitenkaan paljoa löydy muutakuin yleistietoutta, joten suunnitelmissa piipahtaa paikallisessa lemmikkiliikkeessä joka on perehtynyt raakoihin.
Lisäravinteina kuitenkin nyt Urinaidin lisäksi C-vitamiini, biotiini ja lohiöljy. Merilevää säätelen niin että sitä saa pienemmän annoksen kuin suositeltu ja vain muutamaan kertaan viikossa, sen verta oli vielä kyseenalainen että sopiiko se kide herkkikselle. Jotkut suositteli ja jotkut sanoi että pitää välttää.

Caralta jää nyt ainakin hetkeksi pois sisäelimet (saa vain kerran viikossa 20g jauhettuna), punainen lihä (joka vaihdetaan lihaisiin luihin joissa itse lihaa ei ole niin paljoa), sekä merenelävät (kalaa kerran viikkoon 20g, lohiöljystä tarpeelliset omegat).
Ja nyt satsataan kanaan, kalkkunaan ja kasviksiin.
Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että pissa ei saa myöskään happamoitua liikaa jolloin vastaan tulevat struviitteja pahemmat, kalsiumoksalaattikiteet joiden 'poisto' ei olekaan sitten niin yksinkertaista.

Kontrollipissanäyte sitten kahden viikon kuluttua, jolloin tosiaan juoksujenkin pitäisi olla jo tuloillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti