keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Toko treenit alkoi

Meidän Toko -kurssi alkoi maanantaina läyliäisissä. Osallistuttiin kurssille jossa harjoitellaan ALO -luokan liikkeitä.

Ainakin meidän pikkuneiti oli sitä mieltä että mamman nakit ei kiinnosta ja aina kun vetäjä lähestyy liikkeiden alussa niin on pakko esittää rasavilliä, osaamatonta pikku penskaa.
Tilannetta ei yhtään parantanut se että kasvihuoneessa jossa koitimme liikkeitä suorittaa ei kuulunut mitään sateen ropinalta ja täytyi vain katsoa mitä muut mahtoivat tehdä ennen meidän vuoroa (oltiin viimeisenä rivissä).

Ihan kivalta meidän ryhmä ainakin vaikutti, niin eritasoisia osallistujia. Valmentajasta en niinkään olisi varma onko yhtään niin mukava.
Valmentajan koulutusniksitkin oli aika omaa luokkaansa:
  • namit pidetään aina koiran puolen kädessä (ihan niinkuin sillä olisi jotain merkitystä?) 
  • sivulle käsky opetetaan koiralle niin, että koira istutetaan ensin eteen ja sitten itse kävellään koiran viereen ja sanotaan käsky sivulle kun omat jalat on asetettu koiran kanssa tasan (ja mulle on opetettu ettei ikinä kävellä itse omalta paikalta)
  • koiralle ei myöskään saa sanoa käskyä ennenkuin se on tehnyt liikkeen (..?! niin mistä se koira tietää että mikä käsky pitää tehdä jos sille ei sanota, kysynpähän vain)
  • ja koiraahan tulee sitten kouluttaa kotona enemmän koska nimenomaan kotona koira ei tottele niin hyvin kuin esim. ulkona tai juuri treeneissä. Tässä valmentaja vetosi siihen että koira rauhoittuu paikassa jossa on enemmän häiriötekijöitä.. Eiköhän tämänkin ole ihan koirasta riippuvaa (vrt. Papu ja Cara)
  • Ja kun kehumme koiraa rauhoittavasti puhumme matalalla ja hitaalla äänellä (mistä meidän Cara menee kylläkin ihan lukkoon ja luulee että on tehnyt jotain väärää!)
  • Ja luoksetuloa emme harjoittele käskyllä paikka, siis kun koira jätetään valmentajalle pideltäväksi.. MIKSEI?! ihan naurettavaa niin se on aina ennenkin opetettu
  • Edelliseen liittyen vielä että olen myös sitten kouluttanut (kuulemma) Caralle väärin tänne -käskynkin.. Kun koira ei kuulemma saa mennä suoraan sivulle tullessaan luokse vaan sen pitää vain istua eteen? Tästäkin sen verran omaa kokemusta että se on aivan sama kummin koira sen tekee..
Hieman meinas pinna palaa ja kun Cara vielä rimpuili innoissaan ympäri kenttää kun koitti päästä haistelemaan kaikkea ja kaikkia mihin en kyllä mennyt mukaan.
Jos ensi kerralla pääsisi kiertelemään kentällä vähän paremmin ennenkuin tunti alkaisi, ja muistettais tällä kertaa ottaa joku lelu mukaan.

Ensi maanantaina otan henkiseksi tueksi avokin penkille ihmettelemään ja hermotumaan kouluttajan turhamaisuuksista.Täytyy kyllä jäädä myös keskustelemaan vetäjän kanssa jos vielä tulee tällaisia never heard never seen koulutusmuotoja, mitkä itse koen aika turhan päiväisiksi.

Jokaisella on oma tyyli kouluttaa mutta olen sitä mieltä että jokainen koira on yksilö, joka oppii omalla tavallaan. Ei ole mitään yhtä tapaa kouluttaa. Riippuu myös koiran ohjaajasta ilman muuta, eli minähän pidän ne namit oikeassa kädessä niinkuin aijemminkin, Caran tässä ne käskyt tulee oppia eikä minun.

Kellään muulla kokemuksia harjoittekurssin vetäjien käyttäytymis metodeista?
(Positiivisia ja myönteisiä kokemuksia :)

5 kommenttia:

  1. Nää on just näitä, eri koulutustavat koirasta riippuen, musta se just on pöllöä että oletetaan että kaikki koirat tekee samallalailla. :/ Mua kiukuttaa yks tuttu jonka mielestä johtajuusteoria on yks ja ainut, ja kaikki muu on huuhaata, ja jos Siru tulee esim. mun syliin istumaan rapsutettavaks, niin se yrittää dominoida! Rajansa kaikella, kyllä nekin tekniikat mitä hän käyttää sopii varmaan joillekin, muttei oo meijän juttu...

    Meillä sivulletulon opettelussa käytettiin namia koiran puoleisessa kädessä, et Siru ties mihin pysähtyä, ja tiiän et joidenkin mielestä se on ihan ehdottomasti oltava siinä, mut ite en oo kyl huomannu siinä muuten mitään eroa kummassa kädessä pitää.

    ja apua toi sivulle opettelu, ei näin :D eihän se koira siitä tajua mitään, mistä se tietää koska sen pitää siihen tulla jos se opetetaan niin että se on aina ihminen joka menee viereen! :D

    ehkä toi ei käskyä ilman liikettä liittyis enemmänkin pennun koulutukseen, et ootetaan että se tekee sen liikkeen eka, palkataan, ja sit se ymmärtää mistä se palkkaus tulee, ja sit liitetään käsky? Me ollaan naksuttelijoita, ja näin ainakin meillä. Mut jos koiralla on yhtään hajua mitä se tekee nii en ymmärrä totakaan :D

    me ei olla ihan hirveesti käyty muualla kun agilityssa, mut meijän ohjaaja on aika jees. Tosin pikkasen ärsyttää se, että kun ollaan oltu tossa ryhmässä suht kauan, ja pentuna ei saatu tehdä aata, puomia, keinua, niin niiden opettaminen on "unohtunu". Kiukuttaa välillä kun tulee näitä esteitä mitä ei olla tehty, ja kun sanon että nii mehän ei olla näitä tehty, nii tulee hölmistyneitä katseita "ai ette...".
    Me käytiin pentutokossa suunnillee vuosi sitte, ja siitä en kyllä tykänny jotenki yhtää, se ohjaaja oli jotenkin ylimielisen oloinen ja oletti että kaikki osaa heti kaiken, ja yhen puoltuntisen aikana me taidettii käydä maahanmeno, paikallaanolo, istuminen ja seuraaminen läpi, myös harjoituksina, ja koiria oli sentää 6...

    Hui mikä kommentti! :D
    ps. kiitos kun kirjoitat, musta on ihana lueskella näitä ja tulee aina syyllinen olo ku oma päivitystahti on mitä on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon koirani kouluttanu aina niin että nami on oikeessa kädessä ja toimii. kiukkusekshan tämmönen tekee pakko myöntää!

      Täytyy kattoa mitä ens maanantai tuo tullessaan (ainakin pari voima sanaa jos siitä lähdetään;)

      Poista
    2. Ja oon ilmeisesti kirjoittanut hyvin kiukkuisena edellisen kommentin, kiitos Maiju kun luet! Sirun touhuja on aina mukava lukea vaikka niitä harvoin pääsee tuijottamaankin :)

      Poista
  2. Huh, aikamoista... Me ollaan kans alotettu nyt toko uudestaan uudella kouluttajalla, toistaiseksi ollaan oltu samaa mieltä joka asiasta.

    En kyllä kestäisi yhtään kouluttajaa, millä olisi tuollaisia mielipiteitä ja jos vielä vaatisi minua tekemään samoin. Koirani alkaisi varmasti vaistota kiukkuni ja yhdessä tekeminen ei olisi enää kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Ja voin kertoa että jos joku niin minä kiukkuunnnun jakun koira on vielä niin intona ettei muutenkaan jaksais kuunnella aina mitä emäntä käskyttelee.

      Tänään mennään koittaan taas, treenattu on ja ihan omalla tavalla :D

      Poista